Porträtt När Abdul Hakeem trängdes i den rangliga gummibåten på väg till den Grekiska ön Lesbos fruktade han för sitt liv och trodde att han aldrig skulle nå sitt mål.
- Men jag nådde fram! Jag är så lycklig att Sverige ville ta emot mig. Nu har jag både jobb och har lärt mig svenska, säger Abdul.

Det var väldigt nära att han inte nådde sina drömmars mål. Abdul kom till Malmö bara tre dagar innan kontrollerna skärptes vid Sveriges gränser.

- Jag startade min resa i september och kom fram en och en halv månad senare, i november.

Den då 21-årige Abdul reste ensam och flydde repressalierna i hemlandet Afghanistan där hans föräldrar och nio syskon fortfarande bor. Efter år av relativ fred i Afghanistan har det blivit oroligt igen de senaste åren och särskilt utsatta för talibanernas förföljelse är välutbildade och studenter.

- Efter universitetsstudier i ekonomi och myndighetsjobb kände jag att situationen var ohållbar och bestämde mig för att fly. Jag var rädd, men beslutsam. Och jag tänkte på att mina föräldrar tvingats göra samma sak 20 år tidigare då de flydde från Afghanistan till Pakistan och Pershawar där jag växte upp. 2010 flyttade Abdul och hans familj sedan tillbaka till Afghanistan som blivit fredligare med Natos hjälp.

Abduls flykt gick från Afghanistan till Iran och vidare till Turkiet.

- Därifrån färdades vi 49 män, kvinnor och barn i en liten gummibåt. Somliga hade flytvästar andra inte. Det var oväder och kallt, båten stannade tre gånger och tog in vatten. De som körde båten slog oss. Jag var jätterädd och undrade var jag var. Vart jag än tittade såg jag ingen landremsa.

Tillslut nådde båten Lesbos där Abdul väntade i tre dagar för att få visum till Makedonien. Därefter gick resan till Serbien och Kroatien, vidare till Österrike, Tyskland och Danmark.

- Jag tog tåget från Köpenhamn till Stockholm och kom fram 11 november. På Stockholms central möttes jag av hälsningen, ”Welcome, best choice”, och då kände jag att jag hade hamnat rätt!

Abdul lät ingen tid gå till spillo när han kom till Sverige utan bestämde sig för att försöka lära sig svenska direkt.

- Jag gick på Folkuniversitetet sju gånger. Resten har jag lärt mig själv och övat, övat, övat.

Det märks att Abdul är språkbegåvad. Förutom svenska talar han bland annat dari, pashto och uzbekiska som man talar i Afghanistan, urdu som man talar i Pakistan, persiska, engelska samt sitt huvudsakliga modersmål turkmeniska. 

- Det är lättare att få ett jobb om man kan landets språk. Så har jag tänkt, säger han.

Efter flyktingboende i Gustavsberg utanför Stockholm och i Sundsvall fick Abdul lön för mödan.

- Via en kontakt på Migrationsverket fick jag tre månaders praktik på en redovisningsbyrå, i Stockholm där jag också fick ordnat boende. Det gick jättebra! Jag lärde mig många nya saker, som till exempel hur man redovisar moms, vilket jag förstås inte kunde tidigare, säger Abdul och ler.

Samtidigt sökte Abdul ett flertal jobb men fick inte napp förrän han via en bekant fick kontakt med Fabian Åhlin på Dfind Finance. Fabian arbetar som rekryteringskonsult och blev väldigt tagen av hans historia och driv. Men Fabian insåg att det kunde bli en utmaning att snabbt hitta ett uppdrag och tog därför hjälp av sitt nätverk på LinkedIn där han lade upp historien om Abdul. Inlägget fick oerhörd spridning. På bara ett par veckor hade det fått över 3000 likes, 300 delningar samt ett tiotal bra tips. Så här skrev Fabian:

Hej! Kan jag få en minut? Jag intervjuade precis Abdul. Han har flytt krig/elände och har bott i Sverige sedan november. Vi höll intervjun på svenska och han fick nästan alla rätt på vårt redovisningstest (på svenska). På bara fem månader har han alltså lärt sig ett nytt språk samt fördjupat sina kunskaper inom ekonomi genom praktik på en redovisningsbyrå. Vilken naturbegåvning! Jag ska göra vad jag kan för att hjälpa Abdul, du får hemskt gärna hjälpa till. Gilla/dela detta inlägg för att sprida. Har du tips? Hör av dig! All hjälp uppskattas nåt enormt. #welcometalent

Tack vare ett av de tipsen fick Abdul jobb och började häromdagen på bolaget Dynamo Digital i Stockholm. Uppdraget kom visserligen inte via en kund till Dfind Finance, men vad gjorde väl det.

- Det viktiga är att Abdul verkligen fick ett jobb, säger Fabian Åhlin. Jag blev så berörd av mötet med honom och samtidigt visste jag att vi på Dfind Finance inte hade något uppdrag just här och nu som var klockrent utifrån hans profil. Så jag provade med LinkedIn och hoppades på några likes och kanske något tips.

- Men den här uppmärksamheten hade jag inte förväntat mig. Jag är verkligen glad över att Abdul fick ett jobb av den här kalibern, säger Fabian Åhlin.

- Ibland får jag nypa mig själv i armen för att förstå vad jag har varit med om. Jag är så glad över jobbet där jag ska hjälpa till med bokförings- och managementfrågor. På bara fem månader har jag kommit till ett nytt land, lärt mig ett nytt språk och fått ett nytt jobb säger Abdul, inte utan stolthet och tillägger:

- Glöm inte att skriva att jag verkligen vill tacka Sverige!