Tips Sjukskriven, arbetslös eller fängelsevistelse. Det finns några saker som kanske känns extra jobbiga att prata om när du söker jobb . Så förklarar du bäst luckorna i ditt CV.

Arbetslös?
Är man arbetslös eller har varit det, är det ofta något vi ogärna pratar om på jobbintervjun. Men försök vända det till något positivt istället. Bra argument för att förklara din arbetslöshet är den allmänna konjunkturen, att jobbet inte känts rätt för dig eller att du helt enkelt bestämde dig för att gå vidare i karriären.

Sjukskriven?
Sjukdom känns ofta privat och kanske inte något som man vill  diskutera när man söker nytt jobb. Om du får frågan, förklara kortfattat vad sjukskrivningen gick ut på. Alla erfarenheter formar oss. Kanske kan du lyfta fram att din sjukskrivning har fått dig att fundera över din framtida karriär eller gett dig nya verktyg för att kunna prioritera vad som är viktigt.

Fått sparken?
Om du kommit långt i en intervjuprocess brukar arbetsgivaren vilja ta dina referenser. Har du då blivit avskedad från en tidigare arbetsplats är det ingen idé att lämna referenser till just den chefen. Välj istället personer som du vet skulle ge dig ett bra omdöme. Kom ihåg att aldrig tala illa om en före detta arbetsgivare även om ni inte var överens.  Berätta kortfattat och så sakligt du kan vad som hände och försök att vara objektiv.

Fängelsevistelse?
En fängelsevistelse är inte lätt att bortförklara, men nämn den inte heller i onödan. Däremot kan en del arbetsgivare, med din tillåtelse, begära ett utdrag ur brottsregistret och då är det naturligtvis viktigt att vara ärlig innan så att du inte hamnar i en strulig situation. Även här kan du lyfta fram erfarenheter som har medfört positiva effekter. Kanske har du hittat rutiner som hjälper dig att fokusera, studerat eller lärt dig med om dina medmänniskor.

Time –out?
Valde du att dra bort från allt för slappa på stranden i två månader , eller behövde du en paus av annan anledning? Det är inte alltid nödvändigt att förklara kortare luckor. Men att våga ta en time-out kan faktiskt säga en del om dig som person och kan vara fördelaktigt att lyfta fram.

Andra luckor?
Ett tips är att ange anställningar och utbildningar efter årtal – inte med exakta datum, då är det lättare att dölja mindre hål man haft under vissa perioder. Luckor som beror på föräldraledighet, vidareutbildningar eller långresor kan du skriva in i ditt cv på samma vis som andra erfarenheter.