Emelie Warnquist har en bred IT-karriär bakom sig. Ett intresse och en konstant vilja att utvecklas har tagit henne mellan olika anställningar och konsultuppdrag. I dag är hon en av Dfind IT:s nätverkstekniker hos Ericsson i Göteborg.

Tanken var att ta en paus från skolan innan det var dags att sätta igång med universitetsstudierna. Men jobbet på Tele2, med moderna modemuppkopplingar och mobiltelefoni, var för spännande, och det var där Emelies omväxlande IT-karriär tog sin början.

– Det hände otroligt mycket i branschen just då och det var väldigt spännande att få vara en del av allting, berättar hon. 

På gymnasiet hade hon läst ett delvis datorinriktat program men är, förutom det och senare kurser och certifieringar i yrkeslivet, självlärd. Ett starkt intresse kan ofta visa sig räcka långt.

Varierande uppdrag och anställningar leder framåt

Efter Tele2 gick hon vidare till att arbeta på Bredbandsbolaget, Tieto Enator och IPM innan hon började som konsult och senare blev anställd på företaget Eltel Networks som levererade stadsnät runtom i landet.

– Jag har fått prova väldigt många olika uppdrag inom branschen, och att arbeta både som anställd och konsult, säger Emelie. Det har gett mig en bra mix av olika erfarenheter och kompetenser.

Efter sju år på Eltel Networks var det ett telefonsamtal som fick henne att till slut säga upp sig och gå vidare. Dfind IT behövde en nätverkstekniker till ett uppdrag på Ericsson och kontaktade Emelie.

– Jag kände till Dfind IT och hade hört mycket gott om företaget. Den stora styrkan är att de kan erbjuda uppdrag i många olika branscher, de har en väldig bredd inom IT, och dessutom otroligt drivna och passionerade medarbetare. Att det gällde Ericsson gjorde inte saken sämre, det är ett företag som alltid har legat i framkant av utvecklingen, så jag sa upp mig från mitt dåvarande jobb och tackade ja direkt.

Konsultchefen blir ett viktigt stöd

– Det finns en frihet i att vara konsult. Både i att jag får möjligheten att anta roliga och spännande uppdrag, men också att jag om jag känner att jag någon gång vill byta arbetsområde kan få stöd och hjälp av konsultföretaget att matchas mot nya kunder.

En annan viktig aspekt av konsultrollen är att hon alltid har en konsultchef tillgänglig.

– Jag träffar ofta min konsultchef, över en kopp kaffe eller liknande. Det är en viktig del för mig, att kunna prata om konsultrollen med någon annan. Har jag en dålig dag och det känns motigt så kan jag få ur mig frustrationen den vägen istället, och komma tillbaka till kunden nästa dag.

Ständig kompetensutveckling är viktigt

Som konsult är man anställd av konsultbolaget och uthyrd till den kund där man arbetar om dagarna. Det är viktigt att komma ihåg att man representerar ett annat företag, och är dess ansikte utåt, menar Emelie.

– Även om Ericsson är min arbetsplats och det är där jag oftast sitter, så är jag fortfarande en Dfind:are. Ericsson gör själva ingen skillnad på mig eller sina egna anställda, men för min egen del är det viktigt att ha kvar den medvetenheten.

Framför allt inom IT-branschen, som snabbt förändras och utvecklas, är det därför viktigt att hålla sig själv uppdaterad med de aktuella kompetenserna.

– Jag har kontinuerligt tagit kurser och certifieringar, vissa har jag fått genom mina anställningar men andra har jag tagit själv. Det är väldigt viktigt, både för mig och Dfind att jag håller den nivå som kunden ska kunna förvänta sig.