Redan innan jag disputerade hade jag bestämt mig för att bli konsult. Det var ett väl genomtänkt beslut. Jag ville jobba som konsult eftersom det ger möjlighet att pröva på och få erfarenhet från olika branscher, jobb, arbetsgivare och att bygga upp ett brett kontaktnät. Oavsett vad man sysslar med har man nytta av ett brett nätverk.

Jag har studerat och forskat vid Sveriges lantbruksuniversitet och Uppsala universitet, främst inom ämnet molekylär genetik, men har även studerat affärsutveckling vid Entreprenörskolan i Uppsala. Men jag ville inte göra en akademisk karriär. Jag ville till industrin. Inom industrin ser jag fler karriärmöjligheter jämfört med akademin.

Proffice var mitt förstahandsval, eftersom de har ett specialistbolag som jobbar med life science-branschen. Deras kontaktnät klarar man inte själv, och jag var intresserad av den typen av uppdrag som de kan förmedla.

Nu har jag mitt första uppdrag där jag jobbar med forskning och produktutveckling. Hittills har mitt arbete i industrin motsvarat mina förväntningar. Här har man ett tydligare fokus på kunden, och en större målmedvetenhet jämfört med inom akademin. Det gör att projekten är mer strukturerade – det gillar jag.

Att jobba som inhyrd konsult har fungerat väldigt bra. Några av mina arbetskamrater har tidigare jobbat som konsulter, och det görs ingen större skillnad på konsulter och fast anställda. Mitt nuvarande uppdrag sträcker sig några månader till, sedan får vi se om det blir något nytt uppdrag eller om jag blir kvar här. Vad det än blir, blir det en spännande erfarenhet.