I dagarna har Anna Backmark jobbat två år på ett uppdrag som konsult inom specialistområdet assayutveckling på AstraZeneca i Göteborg.
– Som konsult har du fördelen att se olika avdelningar och arbetssätt och får fler möjligheter än den fasta personalen att prova på olika arbetsuppgifter. Det är verkligen utvecklande, säger Anna.

Hon kom in på Astra Zeneca för att göra sitt examensarbete då hon studerade till civilingenjör i bioteknik på Chalmers. Efter examen fortsatte hon som doktorand på Chalmers och tog en licenciat i biokemi 2008.

– Då fick jag tips av en kompis om ett konsultjobb via Dfind Science & Engineering på AstraZeneca. Ett jobb som var som klippt och skuret för mig.

Idag arbetar Anna inom specialistområdet assayutveckling med flödescytometri där man bland annat letar nya läkemedelsmolekyler genom att analysera deras effekt på celler.

Jag bygger hela tiden på mina kunskaper

– AstraZeneca har en väl definierad kravprofil och jag har haft flera uppdrag som verkligen passat mig. Dessutom utvecklas jobbet hela tiden så att jag bygger på mina kunskaper.

Idag jobbar över 100 högutbildade Dfind-konsulter som specialister på AstraZeneca i Göteborg.

– Vi är verkligen specialister samtidigt som vi behöver ha bredd för att vara användbara. De flesta här har långa uppdrag. Jag har inte haft något uppdrag kortare än ett år, säger Anna Backmark.

Vägen in i läkemedelsindustrin via Dfind Science & Engineering är en vanlig karriärväg för personer med samma utbildning som Anna.

– Det är väldigt lärorikt och omväxlande. Jag arbetar i huvudsak praktiskt i labbet. Jag får ta del av banbrytande forskning som syftar till att förbättra livet hos patienter och jag får vara med och publicera våra forskningsresultat. Jag får också se olika delar av läkemedelsutvecklingen..

Nya kolleger utvecklar mig och bygger mitt nätverk

Visst har Anna ibland funderat på om hon skulle vilja anställas direkt av AstraZeneca istället för av Dfind Science & Engineering.

– För mig har konsultrollen varit positiv för den personliga utvecklingen och jag har ju tryggheten i Dfind då uppdrag tar slut. Jag har hittills fått nya uppdrag väldigt snabbt, tex inom en månad efter båda mina föräldraledigheter. Min konsultchef brukar ha öga för vilka jobb som kan passa mig.

På arbetsplatsen i Göteborg har Anna kolleger av olika nationaliteter från hela världen.

– Konkurrensen om jobb i läkemedelsindustrin är hård. Det finns alltid någon från andra sidan jordklotet som kan ännu mer än jag. Det är positivt. Genom kompetenta kollegor utvecklar jag mina kunskaper och bygger starka personliga nätverk, säger Anna Backmark.